Verlichting: Trends en Praktische tips!

Verlichting als sfeerbepaler in huis

Vandaag staat mijn blog geheel in het teken van verlichting! Met het inrichten van een huis beginnen mensen vaak met banken, stoelen, tafels, accessoires en vaak op het allerlaatst pas de verlichting. Heel erg jammer want juist de verlichting kan een enorme sfeerbepaler zijn in de ruimte. Begin je met het maken van een lichtplan vóór een eventuele verbouwing, dan voorkom je dat je op plekken lichtpunten hebt waar je ze niet nodig hebt. Maar vooral dat je ze mist op plekken waar je juist heel graag lichtpunten had willen hebben.

Verlichting, het lijkt zo gemakkelijk maar dat is het niet altijd. Want hoe kies je nu welke lichtsterkte je nodig hebt voor welke ruimte? Hoe maak je een goed lichtplan? Wat zijn de trends? Zo kan ik nog wel even doorgaan. Genoeg om het over te hebben dus!

Starten met een lichtplan

Het is handig te starten met het maken van een lichtplan. Hierin bepaal je van tevoren op welke plekken je lichtbronnen wilt plaatsen. Begin eerst met de basis lichtbronnen. Zorg voor een aantal goede basisbronnen waarmee je het huis goed kunt verlichten. In de woonkamer, keuken, boven de eettafel, toilet, de gang. Ook hierin zit verschil qua lichtsterkte. In de keuken op je werkblad wil je bijvoorbeeld feller licht dan in de woonkamer. Maak hier onderscheidt in. Denk dus goed na over de functies van een ruimte.

Na je basisbronnen kies je de sfeerverlichting uit. Als je ’s avonds gezellig op de bank zit, is het fijn om de basisverlichting even uit te zetten en alleen de sfeerverlichting aan te hebben. Bij de sfeerverlichting moet je denken aan bijvoorbeeld een vloerlamp, tafellamp(en), spots, scharnierlamp en/of kooldraadlampen. Ook hiervoor kies je een andere lichtsterkte. Deze lichtsterkte is een stuk zachter dan de lichtsterkte van de basisbronnen.

Lichtsterkte

Duidelijk is dus dat er een andere lichtsterkte nodig is boven een werkblad (keuken/bureau) dan in de woonkamer. Er is een verschil tussen functioneel licht en sfeerverlichting. Koop je een lamp, dan wordt hierop het wattage aangegeven en het aantal lumen. Nu is het zo dat het aantal Watt ten opzichte van het aantal lumen niet bij elke fabrikant hetzelfde is. Je kunt daarom het beste altijd kijken naar het aantal lumen. Het aantal lumen geeft de lichtsterkte aan. Om een voorbeeld te geven is een lamp met 200 lumen geschikt als sfeerlamp en een lamp met 360 lumen geschikt voor boven een werkblad in de keuken. Het blijft natuurlijk heel persoonlijk welke lichtsterkte je prettig vindt.

Keuze voor warm of koud licht

Naast de lichtsterkte (lumen) is ook de kleur erg bepalend. Warm of koud licht. Ook dit wordt op elke lamp aangegeven. Dit wordt aangegeven in Kelvin (K). In de tabel kun je goed zien wat het verschil hierin is. 1800K staat bijvoorbeeld voor kaarslicht, 2700K staat voor een gloeilamp en 4000K voor Tl-verlichting.

Kleurtemperatuur kelvin

Verlichting: dé Trends

Kooldraadlampen en Minimalisme

Op het moment zijn er verschillende trends op het gebied van verlichting. De grootste trend is toch wel de kooldraadlamp. Het toppunt van sfeerverlichting. Je ziet hem ofwel in een groep van meerdere kooldraad gloeilampen bij elkaar maar ook gewoon enkel in de ruimte. Je kunt hem natuurlijk ook in een hanglamp of in een ander armatuur draaien waarin de lamp zichtbaar is. Alleen een draad met kooldraadlamp is natuurlijk een hele minimalistische lamp. Dat minimalisme is niet alleen hierin terug te zien maar ook in de armaturen. Minimalisme is namelijk een volgende trend die we veel terug zien. Eenvoudige lampen met dunne standaards.

Trend Scharnierlampen

Scharnierlampen zijn helemaal hot. Gebruik ze als sfeerverlichting naast je basisverlichting. Echt een stoere toevoeging aan de ruimte. Je kunt ze op hele verschillende plekken toepassen. Ze zijn bijvoorbeeld ook heel erg leuk als bedlamp. Aan elke kant van het bed één. Op onze website vind je niet alleen een aantal toffe scharnierlampen, maar ook een hele serie aan kooldraadlampen.

Genoeg praktische tips en inspiratie opgedaan?

Tot mijn volgende blog,

Iris

by Iris Robben

Iris Robben is een jonge enthousiaste interieurvormgever met twee rechterhanden. Ze heeft zich dan ook al aan heel wat DIY projectjes gewaagd. Ze houdt van pure en eerlijke materialen en haar stijl is te omschrijven als industrieel en stoer met een vrouwelijke touch.

One thought on “Verlichting: Trends en Praktische tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *