Hoe richt je een klein appartement in? Zó dus!

Het zwarte eendje onder de woningen?

Helaas hebben we niet allemaal een gigantische industriële loft tot onze beschikking. We zullen het met ietsje minder moeten doen. Maar ook al is de ruimte niet zo imponerend als een loft, ook kleine appartementen kunnen heel erg fraai zijn. Belangrijk is om de ruimte functioneel in te delen; het meeste te halen uit de ruimte die je hebt. En nee, dit hoeft dan niet te betekenen dat de ruimte gelijk het zwarte eendje onder de woningen is. Ook met een klein appartement kun je ervoor zorgen dat dit een heel erg mooie ruimte wordt!

Grote uitstraling met een klein appartement

Een aantal onderdelen mag natuurlijk niet ontbreken in het appartement. Ruimte om te slapen en te eten, zitruimte, een werkplek, en opbergruimte. Bedenk van tevoren goed wat je in het appartement wilt kunnen doen en welke onderdelen je daarvoor nodig hebt. Zo kun je van tevoren een goed doordacht plan maken. Hoe breng ik deze onderdelen terug en wat is de meest functionele manier om dit te doen? En niet te vergeten, de mooiste manier. Het eetgedeelte is natuurlijk een belangrijk onderdeel. In een klein appartement heb je nu eenmaal geen ruimte voor een grote eettafel. Hoe leuk is zo’n barretje? Daar zou ik stiekem mijn eettafel wel voor in willen ruilen! Zoals je ziet betekent klein niet gelijk minder uitstraling. Want hoe mooi is deze eethoek voor twee?

Horizontaal versus Verticaal

Heb je weinig ruimte, denk dan ook eens in de hoogte. Wat dacht je bijvoorbeeld van een verhoogd bed waaronder je plaats hebt voor bijvoorbeeld een werkplek. Een hoge kastenwand waar je gelijk ook een bureau in verwerkt. Probeer verschillende functies met elkaar te combineren. En hoewel je bij kleinere ruimtes vaak gelijk in de hoogte denkt, is het helemaal niet zo gek om ook eens verticaal te denken. Een beetje tegennatuurlijk waarschijnlijk, maar door juist voor een lage lange kast te kiezen creëer je een veel ruimtelijker gevoel. Zeker praktisch wanneer deze kast onder ramen komt te staan. Een stukje ruimte dat je anders waarschijnlijk niet benut zou hebben.

Creatief met kastruimte

Een simpele manier om je ruimte optisch te vergroten is het gebruik van spiegels. Kies bij een kledingkast daarom voor spiegeldeuren. Een kleine spiegel op een kastdeur kijkt alleen maar rommelig, maar de hele deur als spiegel is niet alleen heel praktisch en optisch vergrotend, maar ook erg mooi. Verder is het goed om buiten de standaard opties te denken. Zet je bed bijvoorbeeld een stukje van de wand af, zodat je achter je bed zo’n leuke kastruimte kunt creëren. Zo’n kast is ook gelijk een stuk goedkoper. Dit bewijst maar weer eens dat niet altijd de duurste opties de mooiste zijn.

Jawel, er is ook plek voor een bureau!

Heb je alles in je ruimte verwerkt en heb je geen plek voor een bureau? Kijk dan nog maar even extra goed naar je plan. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze bedside-werkplek? Of deze kast die dient als hoofdboard, opbergruimte én werkplek. Functies combineren is hét codewoord voor kleine appartementen.

Denk in slimme oplossingen en mooie materialen, dan wordt je ruimte zeker een succes!

Tot mijn volgende blog,

Iris

by Iris Robben

Iris Robben is een jonge enthousiaste interieurvormgever met twee rechterhanden. Ze heeft zich dan ook al aan heel wat DIY projectjes gewaagd. Ze houdt van pure en eerlijke materialen en haar stijl is te omschrijven als industrieel en stoer met een vrouwelijke touch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *