Design Klassiekers, Meubels om van te Dromen – Deel 1

Klassiekers, de grondleggers van heel veel ontwerpen

Design klassiekers. We kennen ze allemaal. Althans veel daarvan. Misschien niet altijd bewust, maar gigantisch veel ontwerpen zijn een afgeleide van deze klassiekers. De kans is dus groot dat er stiekem toch een heleboel wel erg bekend voorkomen! Misschien ontdek je wel dat er aan jouw eetkamerstoelen ook een hele geschiedenis vooraf is gegaan..

DSR Chair – Eames

Op het moment is dit zeker één van de meest gekopieerde ontwerpen. De DSR stoel van Charles (1907-1978) & Ray Eames (1912-1988). Nee, dit is geen ontwerper maar een ontwerpersduo en echtpaar. Dit stoeltje ontworpen in 1950 heeft het zogenoemde Eiffeltoren onderstel. Een sterke constructie van staaldraad die toch heel licht en sierlijk oogt. Een functionele stoel die voor meerdere doeleinden te gebruiken is door de vele mogelijke onderstellen. Ook erg bekend is de variant met het houten onderstel; de DSW stoel. Overigens waren dit ook de eerste industrieel geproduceerde kunststof stoelen in de geschiedenis van de meubel productie. Een erg vooruitstrevend duo dus! De stoelen kosten €254,00 per stuk.

The Egg Chair – Arne Jakobsen

Een van de meest bekende klassiekers is toch wel de Egg Chair. Deze stoel is ontworpen door de Deense architect en ontwerper Arne Jakobsen 1902-1971. In stoere mannelijke ruimtes kan dit een hele mooie tegenhanger zijn met zijn ronde vormen en elegante uitstraling. Zeker in lederen uitvoering is hij erg stoer. En dan komt het, alsof er een bak koud water over je hoofd wordt gegooid, de originele stoel in lederen uitvoering, daar moet je toch zo’n €10.000,00 voor neerleggen. Meubels om van te dromen zei ik toch?

De Result chair – Friso Kramer

Friso Kramer hoort bij de eerste generatie industrieel ontwerpers van Nederland. Deze Result chair is ontworpen in de jaren ’60 in samenwerking met Wim Rietveld. Ook de Revolt chair is een hele bekende stoel van zijn hand. Deze zie je terug in Deel 2 Design klassiekers, meubels om van te dromen. De Result chairs zijn zo’n €250,00 per stuk. Er zijn ook veel vintage exemplaren in de omloop.

Lounge Chair met Ottoman – Eames

Ik denk de droom van heel veel mannen, de lounge stoel van wederom Eames. Ontworpen in 1956 bedoeld als nieuwe uitvoering van de traditionele Engelse clubfauteuil. Waarschijnlijk één van de meest comfortabele stoelen ter wereld. De prijzen liggen zo rond de €7.000,00. Nog een onwijs mooie design klassieker om van te dromen.

Comback chair – Kartell

Zoals ik al zei, heel veel stoelen zijn afgeleide van weer andere hele bekende ontwerpen. Zo ook de Comback chair. Het ontwerp is een moderne variant van de bekende 18e-eeuwse Windsor spijlen stoelen. Ontworpen door Particia Urquiola voor Kartell. €492,00. En ondanks het nog geen echte design klassieker te noemen is, zijn deze en onder andere de Louis Gohst chair ontworpen door Phillipe Starck voor Kartell inmiddels al uitgegroeid tot ware iconen.

Nog niet genoeg van alle design klassiekers? In mijn volgende blog: Design klassiekers, meubels om van te dromen – Deel 2 Ga ik nog even verder!

Tot mijn volgende blog,

Iris

by Iris Robben

Iris Robben is een jonge enthousiaste interieurvormgever met twee rechterhanden. Ze heeft zich dan ook al aan heel wat DIY projectjes gewaagd. Ze houdt van pure en eerlijke materialen en haar stijl is te omschrijven als industrieel en stoer met een vrouwelijke touch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *